Na Sibíri objavili 80 metrov široký kráter. Čo ho spôsobil

Keď v piatok nad Jamalom, najväčším náleziskom zemného plynu v Rusku krúžila helikoptéra, posádke okamžite padla do oka obrovská diera v zemi. Inžinier Konstantin Nikolajev, smerujúci s ďalšími členmi tímu k ložisku v Bovanenkove, natočil nevídaný úkaz na kameru. Snímky zo Sibíri obleteli svet.

Podľa vyjadrení inžiniera by sa ich 18 metrov dlhý vrtuľník bez najmenších problémov dostal dnu do krátera. Nad jeho pôvodom visí otáznik, no vedci z celého sveta už vyštartovali preskúmať ďalšiu záhadu prírody.

Do riešenia pôvodu krátera sa zapojilo už aj Ministerstvo pre mimoriadne situácie. „Rozhodne môžeme potvrdiť pravosť nahrávky ako aj to, že dieru nespôsobil meteorit,“ uviedol pre médiá hovorca ministerstva.

Podzemná erupcia?

Kým šírka kráteru je odhadovaná na približne 80 metrov, jeho hĺbku musia zmerať. Jednou z príčin vzniku prepadliny by podľa Anny Kurčatovovej zo subarktického výskumného centra mohla byť podzemná explózia.

Plyn sa mal zmiešať s pieskom a soľou a došlo k výbuchu. Pred 10 000 rokmi bolo totiž na tomto mieste more. V týchto dňoch už možné príčiny skúmajú odborníci. Niektorí laici si samozrejme obrovský kráter spájajú aj s potenciálnou návštevou UFO.

upic

Dátum: 17.7.14 18:14

Autor: pepo9941

Dĺžka: 0:34

Kategória: Cestovanie a príroda

Tagy:

zobraziť viac ↓