Mačka loví mačku

Zaslúžený obdiv u chovateľov mačiek vyvoláva nielen fyzická krása a dokonalosť týchto príťažlivých tvorov, ale rovnako aj ich vysoká inteligencia. Milovníci mačiek, podobne ako milovníci psov, radi rozprávajú o zaujímavých až neuveriteľných príhodách, v ktorých ich štvornohí miláčikovia prejavili správanie, svedčiace o značných schopnostiach ich intelektu.
S čím konkrétne sa však spája inteligencia mačky? Čo ju ovplyvňuje? Možno merať jej výšku?

Odpovede odborníkov sa rôznia, nakoľko samotný pojem inteligencie nie je
jednoduché a ani možné celkom jednoznačne definovať, dokonca ani u ľudí. V
prípade mačiek však s istotou môžeme hovoriť o viacerých vlastnostiach, ktoré sú nepochybne prejavmi ich inteligencie. Patrí k nim predovšetkým schopnosť prispôsobiť sa a využiť dané podmienky vo svoj prospech. Nemenej dôležitým prejavom intelektu mačky sú jej komunikačné schopnosti, a to nielen v rámci jej druhu, ale aj s inými zvieratami a zvlášť s človekom.
Významným atribútom inteligencie mačky je zvedavosť, učenlivosť a vynikajúca, často až fenomenálna pamäť. Dôkazom sú vedecké štúdie mozgu mačky, ktorý je vysoko vyvinutý, podobne ako mozog človeka, najmä jeho limbický systém.
Časti mozgu, v ktorých sídli pamäť a učenlivosť sú zreteľne oddelené. V sieti periférnych nervov a hormónov sa formuje osobnosť mačky. Jej štruktúra je pri každej mačke iná a podmieňuje ju niekoľko faktorov.
Faktory ovplyvňujúce vývoj a výšku inteligencie Ľudia, ktorí odchovali viacero mačiek, majú spravidla bohaté skúsenosti s rôznou mierou ich inteligencie a typom ich osobností. Primárnym faktorom, ktorý
spôsobuje rozdiely medzi jedincami, je genetická podmienenosť. Vrodený
inteligenčný potenciál mačky však veľmi významne ovplyvňujú prostredie,
v ktorom mačka vyrastá a žije, ďalej učenie a na jeho základe získané poznatky a skúsenosti, a napokon aj cielená výchova. Rozhodujúcou etapou vo vývoji inteligencie mačky je obdobie jej raného detstva, hlavne prvých sedem týždňov života.
Už celkom malé mačiatko sa učí pozorovaním – svojej matky, súrodencov, iných
mačiek, zvierat a, samozrejme, pokiaľ vyrastá v prítomnosti človeka, aj nás ľudí.
Z pozorovania dokáže vyvodzovať závery a získané znalosti neskôr využiť v podobných situáciách. Mačky sa tiež učia veľmi rýchle asociáciami, dokážu vzájomne spájať súvislosti a interpretovať informácie. Možno povedať, že nielen v mladosti, ale prakticky počas celého obdobia života mačky je pre rozvoj jej inteligencie dôležitý neustály prísun rozmanitých podnetov a dostatočne stimulujúce prostredie. Platí to najmä pre mačky, ktoré žijú v domácnosti človeka, bez možnosti voľného výbehu....

upic

Dátum: 6.1.16 12:13

Autor: luxuryflavor

Dĺžka: 0:31

Kategória: Zvieratká

Tagy:

zobraziť viac ↓