Suchoj Su-34

Suchoj Su-34 (Fullback) je pokročilý ruský dvojmiestny stíhací bombardér a útočné lietadlo ktoré patrí medzi lietadlá 4.5 generácie. Bol vyvíjaný ako náhrada za bombardér Suchoj Su-24.
Je vytvorený na platforme lietadla Suchoj Su-27 (Flanker) a určený predovšetkým pre taktické nasadenie proti pozemným a námorným cieľom, na sólových i skupinových misiách vo dne aj v noci, za priaznivých aj nepriaznivých poveternostných podmienok v nepriateľskom prostredí, rovnako ako aj pre letecký prieskum.
Lietadlo zdieľa čo najviac konštrukčných prvkov ako krídla, chvost a motorové gondoly so Su-27 a Su-30, predné vodorovné riadiace plochy so Su-30, Su-33 a Su-35 ktoré umožňujú lepšiu manévrovateľnosť a zníženie odporu vzduchu. Má však úplné nový nos a prednú časť trupu ktorá umožňuje osádke sedieť vedľa seba.
Su-34 je poháňaný dvomi motormi Saturn AL-31FM1 s meniteľným vektorom ťahu (thrust vectoring), ktoré mu umožňujú dosiahnuť maximálnu rýchlosť Mach 1.8 (2200Km/h). Rovnaký typ motorov bol použitý aj v stíhačkách Su-27SM a Su-30.
Zaujímavosťou pri Su-34 je použitie systému rádioelektronického boja Chibiny (Khibiny) ktorý sa nachádza na koncoch krídiel.
Hlavným účelom systému Chibiny je zvýšenie obtiažnosti zachytenia objektu nepriateľským radarom, prípadne predĺženie doby, potrebnej na jeho detekciu. Použitie systému Chibiny komplikuje nepriateľom určenie vzdialenosti od objektu a taktiež jeho rýchlosť. Objekt, využívajúci Chibiny, sa dokáže účinne maskovať, vytváraním falošných cieľov.
Video vytvoril: https://www.youtube.com/channel/UCymLRkA...

zobraziť viac ↓