Spustenie vlajky ZSSR 25.12.1991

Spustením svojej vlajky 25.12.1991 priznal Sovietsky zväz, vedúca krajina Východného bloku, porážku v Studenej vojne (1947 - 1991)[1]. Víťazom studenej vojny sa stal Západný blok na čele s USA.

Po porážke vo vojne to chodí tak, že porazený sa podriaďuje víťazovi. Nebolo tomu inak ani po skončení Studenej vojny. Krajiny východného bloku sa podriadili vedúcej krajine Západného bloku - Spojeným štátom - vrátane bývalého Československa, ktoré do jednopolárneho, amerického sveta vstúpilo rozdelené na krajiny Česko a Slovensko.

Ďalšie pravidlo porážky vo vojne je, že porazený platí víťazovi kontribúcie (nazvime to "daň z prehry", je to poplatok vyberaný od obsadeného územia víťazom) [2] a reparácie (odškodnenie, peniaze za náklady, ktoré musel víťaz vynaložiť na víťazstvo) [3]. Ani tomuto nebolo inak po porážke v Studenej vojne.

Úloha na zamyslenie: Aké kontribúcie a reparácie vypláca Slovensko? "Žiadne" nie je správna odpoveď. Napoviem: Mne sa podarilo identifikovať 3 rôzne spôsoby výplaty koloniálnej dane.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Cold_war
[2] https://cs.wikipedia.org/wiki/Kontribuce
[3] https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1le%...

upic

Dátum: 24.7.17 12:11

Autor: internetomsvetom

Dĺžka: 0:40

zobraziť viac ↓