Šikovní Číňania

Čína opäť ohúrila svojimi staviteľskými schopnosťami. Pred rokom sa jej podarilo postaviť 16 podlažný obytný blok Changsha, len za neuveriteľných šesť dní. To je však len malý úspech oproti tomu, čo vytvorili po ňom.


Nestačí, že Číne všetky krajiny závidia jej ekonomiku a počítačovú produkciu, dnes sa hrdo pýši aj titulom najrýchlejšieho staviteľa sveta. Len dva týždne, presne 360 hodín, stačili spoločnosti Broad Group na stavbu 30 poschodového hotela, s rozlohou 17.000 m2, v provincii Hunan pri jazere Dongting. Ak sa teda niekto vrátil z dovolenky či 15 dňovej služobnej cesty asi sa veľmi čudoval, kde sa tento obor zrazu vzal.

Stále teda platí to, čo povedal riaditeľ najvyššieho hotela v Hong Kongu, Ritz Carlton, Herve Hummler : „Všetko čo v Číne vytvoríte, musí mať v sebe zahrnutý “wow faktor“, ktorý priláka najvyššie vrstvy spoločnosti. Smotánka si vyžaduje kvalitné služby a efektívnosť."
Energeticky úsporný a ekologický

Hotel je údajne päťnásobne energeticky účinný ako ostatné stavby tohto typu a bol naprojektovaný tak, aby odolal zemetraseniu s magnitúdou až 9. Podľa testov odolá až päťkrát väčšiemu zemetraseniu ako bežné domy.


Okná sú izolované, steny zvukotesné a 4 násobne zasklené. Ich tienidlá fungujú na solárny systém. Stavba ďalej disponuje trojstupňovou filtráciou vzduchu a jeho kvalita sa monitoruje v každej izbe. Preto údajne prepúšťa 20 násobne čistejší vzduch. Pri stavbe neutrpel žiadny zamestnanec ani najmenšie zranenie, aj keď na pracovali bez pomoci pevných žeriavov. Všetky materiály boli prefabrikované a vyprodukovalo sa len minimum odpadu.46 hodín im stačilo na stavbu hlavnej konštrukcie a 90 na plášť budovy.

upic

Dátum: 15.1.12 11:12

Autor: jeepwrangler

Dĺžka: 6:06

Kategória: Ľudia

Tagy:

zobraziť viac ↓