Rys karakal alebo karakal (Caracal caracal) je mäsožravec z čelade mačkovité. Rys karakal je často prezývaný aj ako Africký rys alebo Perzský rys. Žije v suchých krovinatých púštnych oblastiach Afriky a južnej Ázie. Jeho srsť je hnedožltá až červenkastá, niekedy sa vyskytnú aj čierne (melanické) jedince. Karakal je schopný vyskočiť až do výšky 3 metrov, pričom zráža lietajúce vtáky. Presne toto môžte vidieť aj na tomto videu. Živí sa hlodavcami, zajacmi, malými antilopami a vtákami. Je dlhý približne 60-91 cm, chvost je dlhý 23-31 cm a váži približne 6-19 kg. Momentálne je zaradený medzi menej ohrozené druhy. Zahliadnuť ho vo voľnej prírode je veľmi ťažké, pretože má veľmi dobré úkryty. Aj napriek jeho snahe ho nakoniec v tomto videu oberú o korisť dotieravé hyeny.

Rys púštny a jeho výskokAutor: methodman28 322 videní

Rys karakal je síce krásne zvieratko, aleAutor: biolog22 108 videní

6-týždňov staré rysíčatá šantia vo výbehuAutor: biolog31 009 videní

Mladý rys karakal sa snaží vystrašiťAutor: mondragora17 236 videní

Nahnevaný strážca skleníkuAutor: kobrick17 740 videní

Keď máte doma malého nahnevaného karakala!Autor: paruman66 161 videní

Animal Planet - hyenaAutor: sakuraharuno12 564 videní

Tie karakaly ale vedia skákať! (Južná Afrika)Autor: mymo20 817 videní

Hyeny škvrnité sú nádherné zvieratáAutor: biolog25 766 videní

Ušatý karakalAutor: tegernako3962 149 videní

Na muža v Indii zaútočila urastená hyenaAutor: uhorkac19 811 videní

Táto ošetrovateľka už hyeny cez plot hladkaťAutor: heminko19 413 videní

Hyeny vs. levyAutor: leviathan67 897 videní