Riadenie závlahy, vykurovania/chladenia - Arduino + W5100

Riadenie závlahy prostredníctvom mikrokontroléra Arduino a Ethernet shieldu W5100 s ktorým funguje Arduino v klientskom formáte. Projekt som pôvodne vyvíjal pre záhradníctvo.

Celá logika systému beží na webe, kde sa dáta odosielajú, spracúvajú sa a vyhodnocujú. Prostredníctvom logiky je možné spínať jednotlivé okruhy závlahy v nastavených časoch a v prípade, že počas tohto času prší, závlaha ostane neaktívna. Vieme preto závlahu riadiť aj podľa vývoja počasia v okolí. Systém je plne autonómny, potrebné PHP scripty logiky spúšťa priamo Arduino pri pripojení na web, kde odovzdáva namerané údaje - teplota, dažďový senzor a pod.

Ako dažďový senzor sme využili analógový modul FC-37. Systém pozostáva celkovo zo 6 relé, z toho 4 pre solenoidy/čerpadlá vody (fyzické okruhy závlahy), 1 pre vykurovanie a 1 pre chladenie. S teplotou pracuje skleník, ktorý si musí udržiavať stanovenú teplotu v rámci nastavenej teploty + hysterézy. Počas leta sa chladí, počas zimy sa vykuruje na nastavenú teplotu. Zmenu medzi vykurovaním a chladením musí používateľ spraviť manuálne.

Systém využíva MySQL databázu na reprezentáciu dát do grafov. Dáta v grafoch sú zaznamenávané raz za 5 min - teplota a každú minútu sú zaznamenávané aktivity kúrenie/chladenia a jednotlivých okruhov. Celkovo je možné v systéme prezerať grafy za aktuálny deň a za posledných 7 dní. Po 14-tich dňoch sa databáza prepisuje automaticky, aby nedošlo k jej preplneniu.

zobraziť viac ↓