Búranie výbuchom poškodeného paneláku v Prešove

V Prešove pokračuje búranie paneláku poškodeného výbuchom plynu, ku ktorému došlo pravdepodobne poškodením plynového potrubia pri výkopových prácach v okolí paneláku v spojení so stavebnými úpravami v bytovke.

Na stavebné úpravy v paneláku vo svojich materiáloch obracia pozornosť Jozef Legény [1][2][3], pričom sa venuje kotolni, solárnemu ohrevu vody na streche a znepriechodneniu vetračiek.

V materiáloch kritizuje odpájanie sa od centrálnych zdrojov tepla (CZT). Na obhajobu obyvateľov bytoviek, ktorý sa rozhodli odpojiť od CZT kladiem tieto otázky:

- A prečo sa bytovky od teplární odpájajú?

- Bytovky sa od CZT odpájajú, lebo odoberať teplo je od nich drahé.

- A prečo je paradoxne lacnejšie vykurovať panelák vo vlastnej réžii, než odoberať teplo od centrálneho dodávateľa, ktorý navyše disponuje takými úsporami z rozsahu ako napríklad lacnejšia cena vstupov (nižšia cena plynu)?

- Lebo kedysi verejné CZP teraz vlastnia kadejaké indivíduá, rôzne právnické osoby (často zahraničné), ktorých cieľom nie je poskytovať službu národu ale vytvárať zisk.

Takže alternatívny nadpis videa môže znieť aj takto: Výbušná neoliberálna ekonomická teória blúzniaca a "neviditeľnej ruke voľného trhu" v slovenskej praxy.

Pomerne rýchlo od nehody začali s búracími prácami (6.12. - 15.2). Príde mi to ako likvidácia dôkazov. Kto platí ten stroj?

[1] https://legeny.blog.sme.sk/c/522590/vybu...
[2] https://legeny.blog.sme.sk/c/522713/vybu...
[3] http://www.ekofond.sk/skoly/program-02-z...

zobraziť viac ↓