OPC UA - Arduino / ESP8266 / ESP32

Video demonštruje využitie architektúry OPC UA na platformách Arduino, ESP8266, či ESP32. Architektúra sa používa napríklad v rôznych monitorovacích systémoch, automatizáciách, senzorických sieťach. Výhodou je ľahké použitie, implementácia v štýle klient-server na porte HTTP 80. Architektúru je možné rozšíriť o zabezpečený prenos pod HTTPS, overenie certifikátom, či ďalších bezpečnostných prvkov.

Serverové stránky:
/ - Koreňové umiestnenie servera. Stránku môže použiť klient na počítači, smartfóne či inom zariadení, vizualizuje do nadpisu poslednú hodnotu od klienta
/data/ - stránka pre prijatie dát, očakáva parameter sensor_reading s hodnotou parametra
/get_data/ - stránka pre odpoveď s poslednou nameranou hodnotou pre Subscribera
Typy klientov implementovaných v projekte:
Publish_Client - odosiela dáta z ADC prevodníka na server, vypíše prijatú odpoveď servera - potvrdí prijatie odoslaných dát
Publish_Client_UDP - odosiela dáta z ADC prevodníka na server, odpoveď servera preskočí (spracuje ju, nevypíše prijatú odpoveď, nepracuje s ňou)
Subscriber_Client - vykoná HTTP dopyt na server - server odpovie s prijatou hodnotou od klienta, hodnota môže predstavovať napríklad teplotu. S hodnotou je možné pracovať, ďalej ju použiť (ventilácia, spínanie kotla, relé)

Odosielať je možné aj viacero údajov zároveň, ktoré sú v GET požiadavke oddelené oddelovačom &.

zobraziť viac ↓