OĽANO zverejnilo zmluvu štátu so spoločnosťou SkyToll

Napriek tomu, že mýtny systém sme už dávno splatili, v prípade odkúpenia nás bude stáť ďalších 400 miliónov eur, nie symbolickú korunu, ako tvrdil bývalý minister dopravy za Smer Ľubomír Vážny. Vyplýva to z utajených častí zmluvy o mýtnom systéme. Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič spolu s tieňovým ministrom dopravy za OĽANO Jánom Maroszom sa ich rozhodli vo verejnom záujme odtajniť.

Ešte včera povedal bývalý smerácky minister dopravy Ľubomír Vážny, že „Stredne cvičený šimpanz by vedel prečítať, že ide o službu, a preto nemôže byť vo vlastníctve štátu.“ V roku 2010 sa však o mýtnom systéme vyjadril, že po 13-tich rokoch prejde mýtny systém zadarmo alebo za korunu naspäť do rúk štátu.“ „Ľubomír Vážny ako vtedajší minister dopravy vedome klamal, keď hovoril, že mýtny systém si budeme splácať, lebo si ho nemôžeme dovoliť odkúpiť naraz, ale nakoniec to zadarmo prejde do rúk štátu,“ vyjadril sa predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, ktorý predložil novinárom kompletnú 1032-stranovú zmluvu. „Na strane 730 nájdete tabuľku, v ktorej je napísané, že odkúpenie mýtneho systému nás bude stáť 400 miliónov eur. Za niečo, čo sme už raz zaplatili, máme znova zaplatiť. Len na tomto jednom biznise, na ktorom nás okradli o 700 miliónov eur, nás chce organizovaná biznis skupina s názvom Smer - SD okradnúť o ďalších 400 miliónov,“ pokračoval.

Podľa Matoviča neklamal verejnosť len Vážny. „Toto nie je iba biznis Vážneho, ako ministra dopravy. Je to biznis Jána Počiatka, ako ministra financií, Roberta Fica, ktorý to ako premiér všetko odobril, Igora Chomu, ktorý bol v tom čase šéfom NDS, ako aj Petra Pellegriniho, ktorý vtedy bol predsedom komisie dopravy v Národnej rade,“ vyjadril sa Matovič.

Zo zmluvy takisto vyplýva, že ak bude štát pokračovať v zmluve so SkyToll-om, budeme tejto spoločnosti platiť 100 miliónov eur každý rok. „Toto je odpoveď na to, prečo Národná diaľničná spoločnosť a ani ministerstvo dopravy pod Árpádom Érsékom vôbec nekoná. Máme totiž iba dve možnosti - buď si mýtny systém, ktorý sme už raz zaplatili, odkúpime za 400 miliónov eur, alebo budeme platiť každý rok SkyToll-u 100 miliónov eur,“ povedal tieňový minister dopravy za OĽANO Ján Marosz a dodal: „Pre mafiu je výhodnejšie, aby sme jej platili každý rok 100 miliónov eur. Preto robia všetko preto, aby mohli vládnuť ďalej. Je neprípustné, že štát cez Národnú diaľničnú spoločnosť zaplatil za vybudovanie systému 256 miliónov eur, no napriek tomu nevlastní technické zariadenia, ani systém ako taký.“

„Túto zmluvu zverejňujeme s vedomím, že keď Smer bude vládnuť, budeme zrejme vystavení trestnému stíhaniu a možno skončíme vo väzení. Lebo vraj je to obchodné tajomstvo a najvyšší záujem štátu má byť zrejme chrániť toto obchodné tajomstvo,“ vyjadril sa Igor Matovič a pokračoval: „Pri podvode, akým je Mýtny tender, kde nás zločinecká organizácia s názvom Smer okradla o 700 miliónov eur, je verejný záujem dramaticky vyššie v rebríčku hodnôt. Hnutie OĽANO odmieta kryť páchateľov najväčšieho podvodu, ktorý strana Smer za 12 rokov svojej vlády spáchala.“

upic

Dátum: 1.2.20 8:47

Autor: the7thtraitor

Dĺžka: 33:05

zobraziť viac ↓