Kŕmenie mláďaťa tučniaka obrovského v japonskej zoo

Tučniak obrovský alebo tučniak cisársky (Aptenodytes forsteri) je najväčší a najťažší zo všetkých tučniakov. Vyskytuje sa výlučne v Antarktíde a ako jediný vták tam aj prezimuje. Aj napriek teplotám vzduchu, ktoré môžu dosiahnuť −40 °C, rýchlosti vetra 144 km/hod a teplote vody −1,8 °C. Tento druh je schopný vydržať aj teplotu −62 °C. Pred tepelnými stratami je chránený niekoľkými spôsobmi. Najviac ho chráni perie (až 80-90% izolácie), ďalej je to podkožný tuk, svaly, termoregulácia prostredníctvom zvýšenia metabolizmu a v neposlednom rade pohyb.