Zabudnutý systém starín Kremnických vrchov

Ťažba zlata a striebra v Kremnických vrchoch sa začala už začiatkom 10. Storočia.
Hlavný rozmach začal v 14. Storočí, kedy bola v Kremnici založená mincovňa.
Podľa dochovaných záznamov ich v Kremnici za celú históriu vyrazili 21,5 milióna kusov.

V júni roku 1443 došlo k obrovskej tragédii, zemetrasenie spôsobilo masívny prepad v banskej lokalite, baníci ktorí sa v tom čase nachádzali v stabilnejších častiach alebo kresaniciach, tieto následky pravdepodobne prežili, no zostali tam pochovaní dodnes. Bolo to jedno z najväčších banských nešťastí na Slovensku.
V podzemí zostalo približne 90 baníkov.

Legenda hovorí, že baníci pracovali v štôlňach na dobývaní rudy a práve pred sviatkami narazili na bohatú rudu. Rozhodli sa z vidiny rýchleho zbohatnutia práce neprerušovať a pokračovať.
Dvakrát ich permoníci, ktorí sa v bani objavili, varovali aby prestali pracovať a odišli. Po ignorovaní druhej výzvy sa ozvalo hrozné dunenie a celá štôlňa sa prepadla aj s baníkmi.

Podzemný systém tvorí rozsiahly komplex tajomných chodieb, starých kresaníc, obrovských dobývok, závalov, vetracích komínov, odvodňovacích šácht, ale aj prepadnutých chodieb. V niektorých častiach sa akoby zastavil čas. Chodby sú vyzdobené nátekmi krvavo červených limonitov, ale aj hrozivo vyzerajúce slizké kvaple, ktoré sa okamžite nalepia na čokoľvek čo sa ich dotkne.

upic

Dátum: 12.6.21 13:52

Autor: rasogallo

Dĺžka: 19:18

zobraziť viac ↓