Connie Culp - Žena s transplantovanou tvárou

Američanka Connie Culp, ktorá pred piatimi mesiacmi absolvovala najrozsiahlejšiu transplantáciu tváre na svete, sa v utorok ukázala verejnosti.
Žena, ktorá nemala nos, pravé oko a hornú čeľusť, sa opäť môže smiať, dokáže rozprávať, rozoznávať vône a cítiť chuť jedla. Lekári jej ešte plánujú odstrániť prebytočnú kožu z tváre, keď sa jej zlepší krvný obeh a dorastú nervy.

Culp v roku 2004 postrelil jej manžel a potom obrátil zbraň proti sebe. Dostal sa do väzenia na sedem rokov, ale jeho manželka zostala poznačená. Strela jej rozštiepila nos, čeľusť, podnebie a zasiahla oko. K plastickému chirurgovi Risalovi Djohanovi z Clevelandskej kliniky, na ktorej zložitú operáciu vykonali, sa dostala o dva mesiace neskôr. "Povedal mi, že si nemyslí, že si nie je istý, či ma dá do poriadku, ale skúsi to," povedala 46-ročná Culp pre médiá.

Pred transplantáciou tváre Culp absolvovala 30 iných operácií. Dvadsaťdvahodinový zákrok, ktorý sa uskutočnil 10. decembra 2008 pod vedením lekárky Marie Siemionow, nahradil 80 percent pacientkinej tváre kosťami, svalmi, nervami, pokožkou a cievami od inej ženy, ktorá vtedy zomrela. Išlo o štvrtú transplantáciu tváre na svete, ale predchádzajúce neboli také rozsiahle.
"Keď je niekto zmrzačený a nevyzerá tak pekne ako vy, nesúďte ho, pretože nikdy neviete, čo sa mu stalo," povedala Culp. Na záberoch môžme vidieť ako vyzerala Connie pred útokom manžela po nom a po transplantácii.

zobraziť viac ↓