Mapa každého atómového výbuchu/nukleárneho testu od roku 1945 po rok 1998

Trojminútové video, ktoré zobrazuje dátum a miesto nukleárnych testov a atómových výbuchov na celom svete od roku 1945 do roku 1998. Najviacej výbuchov majú na svedomí dve nukleárne veľmoci - USA a Sovietsky zväz (Rusko). Niektoré z najznámejších lokalít, kde sa vykonávalo veľké množstvo jadrových testov, zahŕňajú:

Nevada Test Site, USA: Toto je miesto, kde Spojené štáty vykonávali väčšinu svojich jadrových testov. Nachádza sa v púšti v Nevade a bola to kľúčová lokalita pre americký jadrový program.

Semipalatinskij jadrový polygón, Kazachstan: Sovietsky zväz vykonal veľké množstvo jadrových testov na polygóne v severnom Kazachstane. Po rozpade Sovietskeho zväzu prevzal kontrolu nad týmto polygónom Kazachstan.

Bikini Atol, Marshallove ostrovy: USA vykonali sériu jadrových testov na Bikini Atole počas studenej vojny. Tieto testy mali ničivé následky pre obyvateľov atolu a okolitých oblastí.

Mururoa Atol, Francúzska Polynézia: Francúzsko tiež vykonávalo veľké množstvo jadrových testov na Mururoa Atole vo Francúzskej Polynézii.

zobraziť viac ↓