Pieseň izolovaného domorodého kmeňa Mamuna z Papuy-Novej Guiney

Toto video zachytáva tradičnú pieseň kmeňa Mamuna z Papuy-Novej Guiney. Uvidíte autentické spevy, ktoré odrážajú kultúrne dedičstvo tohto odľahlého kmeňa.

Kmeň Mamuna žije v južnej časti Papuy-Novej Guiney, konkrétne v oblasti národného parku Kutubu a pri jazere Kutubu. Táto oblasť sa nachádza v provincii Southern Highlands. Mamuna, podobne ako mnohé iné domorodé kmene v Papue-Novej Guinei, žije v izolovaných dedinách a zachováva si tradičný spôsob života, ktorý zahŕňa poľnohospodárstvo, lov a zber. Kmeň Mamuna má bohatú kultúru a tradície, ktoré sú dôležitou súčasťou ich identity a spoločenského života.

Kmeň Mamuna nie je známy ako kanibalský kmeň. Hoci v minulosti sa v niektorých častiach Papuy-Novej Guiney vyskytoval kanibalizmus, tieto praktiky boli väčšinou opustené už pred desiatkami rokov pod vplyvom kolonizácie, misijnej činnosti a modernizácie.

Existuje však jeden kmeň, ktorý môže praktizovať kanibalizmus až dodnes. Členovia kmeňa Korowai boli v minulosti spájaní s kanibalizmom, ktorý praktizovali v rámci svojich náboženských a trestných rituálov. Tieto praktiky však začali miznúť s príchodom modernej civilizácie, vzdelávania a kontaktu s vonkajším svetom.

Kanibalizmus medzi Korowai bol často vykonávaný ako forma trestu voči tým, ktorí boli považovaní za čarodejníkov (tzv. "kakua"), ktorí podľa ich presvedčenia spôsobovali smrť alebo choroby. Dnes kmeň Korowai stále žije do značnej miery tradičným spôsobom života, ale modernizácia a vonkajšie vplyvy postupne menia ich kultúru a spoločenské štruktúry.

Pieseň je improvizovaná; existuje aj 10-hodinová verzia: https://youtu.be/Eg1JBIJ10sQ

Tu je originálne video: https://youtu.be/S4quEQW3TFA

upic

Dátum: 4.6.24 14:07

Autor: prezidentkiska

Dĺžka: 0:30

zobraziť viac ↓