Jesť treba

Anorexia alebo mentálna anorexia (latinsky anorexia nervosa, z gréčtiny an – zbavenie, nedostatok; orexis – chuť) je duševná choroba spočívajúca v odmietaní potravy a skreslenej predstave o svojom tele. Spolu s bulímiou sa radí medzi tzv. poruchy príjmu potravy.
Mentálna anorexia začína najčastejšie vo veku medzi 14-18 rokmi života, ale môže sa objaviť skôr aj neskôr. Často začína ako reakcia na nejakú novú životnú situáciu či udalosť, s ktorou sa daný jedinec nedokáže vysporiadať (prechod na strednú či vysokú školu, rozvod rodičov, úmrtie v rodine a pod.).
Pre anorexiu je charakteristické znižovanie hmotnosti úmyslne vyvolané daným jedincom, ktoré vyvoláva jednak znižovaním príjmu tekutín a potravy, ďalej zvyšovaním energetického výdaja cvičením z dalších prostriedkov využívanými je vyprovokované zvracanie, hnačky či užívanie anorektík a diuretík.
Anorexiou trpia väčšinou ženy, ale sú známe aj prípady, kedy touto chorobou ochoreli muži. Vyznačuje sa :
1. Odmietaním udržovať svoju telesnú hmotnosť na alebo nad minimálnou váhou vzhľadom k veku a výške BMI(body mass index) klesne pod 17,5. Nízku hmotnosť si chorý spôsobuje sám -odmietaním jedla, cvičením, vracaním či užívaním preháňadiel.
2. Intenzívny strach z prírastku hmotnosti napriek podváhe.
3. Popieraním telesnej podváhy, narušené vnímanie svojho tela -napriek podváhe si pripadá chorý normálny či tučný.
4. Telesná hmotnosť či stavba tela má nepriaznivý vplyv na sebavedomie.
5. Vypadávanie vlasov, škvrny na nechtoch, bledosť, slabosť, neustála zima, zlyhávanie nervovej sústavy.
Toto dievča z videa je jedno z mnohých, ale ona aspoň pochopila, že nie je v poriadku.

upic

Dátum: 8.10.09 11:30

Autor: makakstromovy

Dĺžka: 3:44

zobraziť viac ↓