Gatling - rotačný guľomet

Gatlingov guľomet z roku 1865.
Dr. Richard Jordan Gatling (* 12. september 1818 – † 26. február 1903) bol americký vynálezca, autor prvého úspešného mechanického guľometu.
Bol synom farmára a vynálezcu Jordana Gatlinga. Narodil sa v Hertford County, v americkom štáte Severná Karolina (North Carolina). Ako 21 ročný vymyslel lodnú skrutku, ktorú však v rovnakom čase nezávisle vymysleli aj iný vynálezcovia a teda patent na ňu nezískal. Gatling pracoval ako rybár, úradník na súde, učiteľ a obchodník. V čase, keď viedol vlastný obchod, vymyslel sejačku? ("wheat drill", a planting device) a vyrábal ju na predaj.
V roku 1850 získal lekársky titul na Ohio Medical College, stále sa však viac venoval kariére vynálezcu než lekára.
V roku 1862 získal patent na viachlavňový mechanický guľomet a založil Gatling Gun Company v Indianapolis, štát Indiana. V roku 1897 sa spoločnosť zlúčila s firmou Colt. Gatlingove guľomety sa používali až do roku 1911, kedy ich americká armáda vyhlásila za zastaralé.
Gatling bol plodný vynálezca, zdokonalil toaletu, bicykel, vymyslel stroj na parné čistenie surovej vlny, pracoval na pneumatických systémoch. V neskorších rokoch sa presídlil do St. Louis v štáte Missouri, kde založil firmu na výrobu "parných pluhov" - čiže traktorov.
V roku 1891 sa stal prvým prezidentom American Association of Inventors and Manufacturers a zastával ju šesť rokov.
Zomrel v New York City, pri návšteve u svojej dcéry. Pochovaný je v Indianopolis.

upic

Dátum: 1.2.10 9:29

Autor: gordon

Dĺžka: 4:53

zobraziť viac ↓