2. svetová vojna - Pacifik

•/ 7. December 1941 / Japonsko bez vyhlásenia vojny Spojným Štátom Americkým, zaútočilo na Americkú námornú základňu Pearl Harbor, ležiacu na Havajských ostrovoch.
•/ 8. Decembra 1941 / USA vyhlásilo Japonsku vojnu. V rovnaký deň Japonsko zaútočilo na na Filipínske letiská, na ktorých malo USA vojesnké základne. Pri útoku USA prišlo o väčšinu bojových letadiel a bombardérov. Japonsko potom ďalej útočilo v Pacifiku a Ázii na na Americké základne a na britské, francúzske a holadnské kolónie. Útoky zastavili až v Apríliroku 1942. Japonské námorné síly vyvolali dlhú plánovanou rozhodujúcou bitkou s americkými lietadlovými loďami o Midway, ale oproti predpokladom v nej utrpeli zdrvujúcu porážku a v ich útočný potenciál padol natoľko, že už neexistovala žiadna nádej na úspešné vedenie útočnej námornej vojny väčšieho rozsahu. Od tejto chvíle bolo Japonsko na strategickej úrovni predurčené k pasivite a postupnému pádu.
•/ 7. Február 1943 / Japonsko prehralo bitku o Guadalcanal • Americké ponorky ovládali väčšinu Pacifiku a doslova masakrovali japonské obchodné loďstvo. Japonci na to nedokázali nájsť odpovedajúcu protizbraň. Zásobovanie ich obkľúčených postavení sa zrútilo.
•/ 19. Februára 1945 / Američania sa vylodili na Iwodžime a 1. apríla 1945 na Okinave, čím začal útok na Japonské ostrovy.
Dňa 6. augusta 1945 bola zhodená atómová bomba na japonské mesto Hirošima, 9. augusta bola rovnakým spôsobom zbombardovali Američania Nagasaki. Dňa 8. augusta 1945 vyhlásil Sovietsky zväz Japonsku vojnu. 15. augusta bol uzatvorený mier a boli ukončené boje, samotná kapitulácia sa odohrala 2. septembra 1945.

upic

Dátum: 2.7.10 19:42

Autor: blackadder

Dĺžka: 4:22

zobraziť viac ↓