Santa Ján, Jordán, holubica. Tyrkys, Rajčanka, vážka.

... no ale pán boh zaplať aj za ňu. Veď trikrát na mňa zamávala. Santa Ján, Jordán, biela holubica. Tyrkys, Rajčanka, čierna vážka. Po pravde,ak dokážeš niečo nevídalé - narobíš sa na tom ani hovjado a odovzdáš to zadarmo a dvaja ľudia ti na to po §smich rokoch povedia - to tedy jó, ale ďalších sto ti za to vyškriabe nos medzi očami. Prečo? No asi aj prežo, že sú toho nehodní. Po pravde, videl som už priatelia, na videách ľuďom na rukách vážky, ale ak sa lepšie prizriete, je to buď v jeho domácej záhrade,na bazéne, kde ju kŕmi a je na neho zvyknutá a ako to domáce prasiatko aj - kviknutá. Skrotená a skormútená. Alebo sadli len náhodou a len raz, nie viackrát za sebou a na zavolanie. Teda ako zámer. Ale video, kde by sadla na voľnej prírode - som nevidel ani v big United States, sorry. A tým je toto moje video jedinečné a zaujímavé. Nie, že ja - však ma tam na ňom ani nevidno - no tak ale čím sa ja tam vlastne vystatujem?
Vážka - po anglicky - lietajúci drak - the dragonfly. Vedeli ste, že sú tu už sto miliónov rokov pred dynosaurami? Vedeli ste, že je to najrýchlejší hmyz na svete? Vedeli ste o tom, že vážky menia svoje farby podobne ako chameleón? Dobre si všimnite tú prvú v zábere... Sú to jemné stvorenia a víly - aké len krásne majú šaty a závoje.
Toto - prehľad plus kúzlo rúk - nenájdete už nikde na svete a šírom www nete. Chcel som už-už odísť, bol som tam nedávno veľmi dlho. Nešlo to. Vyžaroval som zrejme už aj únavu, možno nepokoj. Myslel som si, že toto už nikdy nedám, že toto už ani nikdy nedokážem. Skús to ešte naposledy, vravel som si. Ostatne, plánoval som to niekoľko rokov, kým som ich vôbec niekde v prírode aj reálne zbadal okrem knihy - atlasu. Medzitým sa letos ale ochladilo - zmizli. No po oteplení sa zase ukázali. Hľadal som ich po brehoch i kriakoch, och - a podobne ako vyspevuje ten žalmista so svojou citarou svätých po hradbách Jerušalima - i ja som bosou nohou prešiel Jordánom, aleluja. Presnejšie však tečkou - riečkou Rajčanka v Žiline. Pýtal som sa na ne - aále kdeže, také niečo sme tu v živote ešte ani nevideli, vraveli mi chalani s bicyklami v rieke a plechovým pivom v ruke vegetne a prázdninovo máčajúc nohu z brehu do vody. Das ist pasia.
Ono je to vlastne takmer nemožné. Tieto vážky - lepšie však povedané šidlá sú dosť plaché, ostražité a bleskurýchle ani bojový vrtuľník... Letos - trvalo mi dva mesiace chodenia po vodách, než som ich vôbec trochu skrotil, upútal na seba, dostal, zhypnotizoval ich, než mi uverili, že toto som vlastne ja :D Ony totiž nie sú motýle - majú obrovské oči, manévrovacie schopnosti - a nasilu - nemáš šancu ich chytiť do rúk bez špeciálneho výcviku na rýchlosť. Po dobrotky a dobrovoľne to však predsa len ide. Neveril som tomu sám. Myslíte si, že tam z hora nás niekto sleduje a pomáha nám naplňať naše túžby a sny do reality? Aj také, ktoré vlastne nejdú, sa nedajú? No mne totiž na všetkých stránkach hmyzľošov svorne tvrdili, že vážka a ani šidlo ti tak ľahko na ruku nesadne - len ak by to bola NÁHODA. Lenže toto je vlastne môj tvorivý ZÁMER - alebo nie? Veď som to chcel. A stalo sa. Dnes som pri nich zase a nanovo uveril v Boha. Mám super pocit, duchovne som polepšený, akoby som ušiel z polepšovne :D Santa Ján síce krstil v Jordáne, dokonca samotného Ježiša, zletela mu tam biela holubica - neviem, kde sa tam vzala. Mne len čierna vážka, ktorá trikrát zamávala. Ale aj tak som za to vďačný. A ako sa to vlastne modlí? Tak poďme na to, niečo zhora ma prosto vyslyšalo.
---------------------------------
Otče náš, ktorý si na nebesiach,
posväť sa meno tvoje, príď kráľovstvo tvoje,
buď vôľa tvoja ako v nebi, tak i na zemi,
chlieb náš každodenný daj nám dnes
a odpusť nám naše viny
ako aj my odpúšťame svojím vinníkom
a neuvoď nás do pokušenia,
ale zbav nás od zlého.
Amen.
author of the video: PhDr. Mgr. Alojz Mintal - double graduated journalist FiF Comenius University in Bratislava ?✍? and nature publisher. Žilina, Slovak republic, Europe ???? チョヒキツケケ Zdieľanie povolené. Podobné videjko aj tu https://www.mojevideo.sk/video/30055/mil... Jsou tady ještě nějaký ty dotazy?
---------------------------------------------
Našiel som - čo signalizuje VÁŽKA:

Vážka stelesňuje čistú podstatu a rovnováhu pri zmenách na emocionálnej, mentálnej úrovni a účinkoch na telo, ducha a myseľ. Odkazuje na odhadzovanie starých ilúzií, prepúšťanie starých vzorcov a zvykov. Zmena je nevyhnuteľná.

Vážka nás učí majstrovstvu pohybu – rýchlosť, svižnosť, presnosť a pôvab zároveň.
Prináša nám zvýšené obdobie intuície, vízií, snov, duchovnej vnímavosti.

Prijmi zmeny a dovoľ, aby mohlo prebehnúť znovuzrodenie. Pripomína duchovnú pomoc, ktorej sa nám dostáva pri našom napredovaní.

Je potrebné udržať si svoju rovnováhu uprostred búrky, v čase zmien.
Vážka nás prevedie cez premenu, kým bude prebiehať, bude nás podporovať svojím svetlom, farbami, znovuzískanou radosťou a pocitom slobody, kým nezískame múdrosť, prameniacu z tejto zmeny. Vedie nás k tomu, aby sme našli svoju skutočnú silu a načúvali múdrosti svojej duše.

dragonfly17

Obdobie tejto zmeny, bezprostrednej lekcie s najväčšími turbulenciami, ktorú nám vážka prináša, býva približne 2 mesiace. No dobieha aj počas ďalších 2 rokov, kedy sa postupne vyrovnávame a prispôsobujeme zmenám, ktoré nám tie udalosti priniesli. Je to proces – prijímania a vnútorného posilnenia, to je jej ďalší odkaz.

Nabáda nás, aby sme počúvali pozorne, všímali si svoje vnútorné túžby a zamerali pozornosť na to, čo si prajeme, pretože naše myšlienky sú tým, čo tvorí okolitý svet. A tiež odbúrali zvyky, ktoré nám už neslúžia, veci, ktoré potrebujeme zo svojho života prepustiť. Venovať viac pozornosti sebe, svojmu telu a návykom, ktoré máme.

Vlastnosti:

– zmena
– osvetlenie, osvietenie
– prispôsobivosť
– vnesenie ľahkosti a radosti do života
– sila
– harmónia
– čistota
– odhalenie ilúzií

Vidieť vážku v sne znamená zmenu a regeneráciu, obnovu.
Niekedy predstavuje tiež prelietavosť, nestálosť, prílišnú aktivitu, kedy je človek neustále v pohybe…

Vážka nás tiež učí žiť život naplno – s tým, čo práve máme.
Prináša čerstvý vzduch a novú perspektívu, záblesky inšpirácie a čistý potenciál. Nabáda nás vyfarbiť sa, nebáť sa ukázať svoje pravé farby, nechať zažiariť to svetlo, ktoré je v každom z nás.

Dokáže v okamihu a s ľahkosťou zmeniť smer a kĺzať vzduchom bez zjavnej námahy – čím symbolizuje pohyblivosť, prispôsobivosť, flexibilitu.
Brať veci s ľahkosťou a nadhľadom, nech sme v akokoľvek náročných situáciách.

Nech vás teda kúzlo vážky pozdvihne nad vaše strachy a ilúzie, aby ste mohli uvidieť nádheru a veľkoleposť svojho vlastného bytia.

Prajem krásny deň :)
S láskou ♥ Katka https://cestaduse.wordpress.com/category...

zobraziť viac ↓