Mediar svetlochrbtý(Mellivora capensis)

Délka těla asi 70-90 centimetrů, výška 25-30 cm. Váha 6-15 kilogramů. Samci jsou větší a těžší (oproti samicím můžou mít i dvojnásobnou váhu). Medojed je robustní, se širokou hlavou a malýma očima a ušima. Horní polovina těla je u medojeda zbarvena stříbro-šedě, zbytek těla je černý. Srst je hrubá a chrání medojeda stejně jako silná volná kůže proti uštknutí nebo žihadlem. Má velice krátké silné nohy. Drápy předních nohou usnadňují hrabání v písčitém povrchu a mohou být až 4 cm dlouhé.Medojed je na svou velikost velmi agresivní a silné zvíře, dokáže přemoci útočníka (či kořist) většího, než je on sám, medojed byl jmenován v Guinessově knize rekordů jak nejvíce nebojácné zvíře.[1] Medojed je ale také velmi inteligentní.
Žije samotářským způsobem života s převážně noční aktivitou. Samci a samice se stýkají pouze v době páření, většinou ne déle než týden.
Samice po šesti až osmi týdenní březosti rodí jedno až čtyři mláďata(nejčastěji dvě). Mláďata jsou po narození slepá a hluchá a samice je jednou za pár dní přemisťuje. Při stěhování je přenáší v tlamě. Toto opatření je hlavně kvůli bezpečnosti ze strany jiných predátorů, tak na ochranu před jinými medojedy. Mláďata zůstávají s matkou déle než rok, během kterého je matka naučí lovit. Samec se na výchově mláďat nepodílí.
Medojed je všežravec. Loví ptáky, plazy i savce, ale dokáže si pochutnat i na ovoci a různých hlízách,nepohrdne ani mršinami. Díky své rychlosti, síle a extrémní odolnosti vůči jedům (je schopen přežít i řádné uštknutí zmije útočné) loví i prudce jedovaté hady, jako jsou zmije útočná či kobry. Med a larvy včel jsou pro něj pouze pochoutkou. S jeho nalezením mu pomáhá pták medozvěstka, která požírá larvy a vosk včel. Navede medojeda k úlu a počká, až hnízdo rozbije.
Dospělý medojed prakticky nemá přirozené nepřátele.Cesky preklad sa mi zdal hodnotnejší! Dakujem !!

upic

Dátum: 1.2.10 9:31

Autor: helios

Dĺžka: 3:20